Még ha meg is szakadt a szívem, úgy éreztem, hogy már nem tudom továbbcsinálni azt, ami az akkori életem, munkám volt.

Az egykori csillogás, állandó nyüzsgés, zaj világából kilépve ma már a föld, a természet közeli élet, a béke szigete jellemzi mindennapjait. Bevallása szerint a fejében folyton folyvást zajló katasztrófafilm lassan a végéhez ér, gondolatai és érzelmei egyre inkább kitisztulnak. A felszínességet a mély emberi kapcsolatok váltották fel életében. Szabó Csilla Badacsonytördemicen kezdte újra életét. A Richter Főnix Közösség tagja a döntéshozatal nehézségéről, érzelmi átalakulásról, és életmódváltásról mesélt.

Rendezőasszisztensként, tolmácsként és gyártási asszisztensként igazán sikeres karriered volt. Olyan ismert sztárokkal is volt alkalmad együtt dolgozni, mint Jean Reno vagy Gerard Depardieu. Állandó mozgás, nyüzsgés jellemezte a mindennapjaidat. Mikor, miből érezted azt, hogy változásra van szükséged? Milyen jelei voltak annak, hogy változtatnod kell?

BDG 4342

Nagy szerelem volt számomra ez a filmes élet, amit valóban a csillogás, zaj, pörgés jellemez. A váltáshoz hosszú folyamat vezetet, cseppenként érkeztek az impulzusok. Én nagyon maximalista vagyok. A filmes szakmában pedig el is várják, hogy gyors, pontos, jó legyél és tartsd össze a produkciót. Imádtam ezt csinálni, de egyre nehezebben tudtam talpon maradni, egyre gyengébb lettem egy betegség miatt, valamint egyre inkább azt éreztem, hogy nem tudok továbblépni, szakmailag kiteljesedni. Még ha meg is szakadt a szívem, úgy éreztem, hogy már nem tudom továbbcsinálni azt, ami az akkori életem, munkám volt. És akkor vettem egy nagy levegőt és megszületett bennem a váltás döntése. Már akkor tudtam, hogy olyan területre, tevékenységre vágyom, ahol segíteni tudok. Évekig hajléktalanokat, hátrányos helyzetű kistérségben élő roma gyerekeket segítő munkakörben dolgoztam, de még mindig a fővárosban éltem.

A végső nagy változás és újrakezdés végül aztán Badacsonytördemicre vezetett. Pároddal egy régi házat és a hozzá tartozó, hosszú évekig elhanyagolt területet vettétek meg, amit saját magatok, kétkezi munkával tettetek termővé. Permakultúrás, vegán gazdálkodásba kezdtetek, rendkívül sokfajta növényt neveltek. Részt vettetek a helyi termelői piac alapításában is. A vegyszermentes gazdálkodás mellett te fotózással is foglalkozol, dolgozol a helyi ökoturisztikai látogatóközpontban, valamint tervezitek, hogy vendéglátással, vegán vendégasztal szervezésével is foglalkozzatok. Az újrakezdés csak egy új helyen, lehetőleg a fővárostól távol volt elképzelhető számodra, számotokra?

BDG 4387

Úgy gondolom nem muszáj minden esetben elköltözni a változáshoz. A döntést először fejben és szívben kell meghozni. Mi azért mentünk más helyre, mert teljesen más közegben akartunk új életet kezdeni. Messze a tömegtől, a várostól, a zajtól. A párom kertész, neki volt már egy korábbi- fiatalkori tapasztalata a badacsonyi vidékkel. Később, amikor mi összekerültünk, akkor többször jártunk vissza a Balaton-felvidéki hegyekbe, sétáltunk, túráztunk erre, és nagyon megszerettem ezt a vidéket. Ma már egyértelműen állíthatom - a mi és mások története alapján is - hogy ez a hegy visszahív. Nemcsak mi, de más családok is vannak, akik 25-30 év után tértek vissza erre a helyre és telepedtek le gyerekekkel együtt. Ez a hegy egy sajátos világ, vonzza az embereket. Új életünk felépítésénél, kialakításánál egyértelmű volt számunkra, hogy önellátást szeretnénk, szakítva a túlzott fogyasztással. Vegyszermentes, a természettel együttműködő gazdálkodást akartunk létrehozni.

Sok interjúban és beszélgetésben olvasni gazdák, borászok vallomását a földközeli munka lelki nyugalmat adó hatásáról. Neked erről mi a tapasztalatod?

Az én életemben rengeteget változtatott ez az életmód, ez a környezet. Az a katasztrófafilm, ami korábban megállás nélkül pergett le a fejemben, az mostanra egyre inkább kezd megszűnni. Három éve élünk a hegyen, és a rengeteg félelemmel, stresszel, aggodalommal teli érzés egyre inkább megszűnni látszik. Mégpedig azért, ami a másik nagy tanulsága, tanítása a mai életünknek, hogy a természettel együttműködve nem lehet elmaszatolni dolgokat. Ha túl sok a pörgés, a stressz akkor nincs elég mélysége az életednek. Bár úgy éreztem, és a visszajelzés is az volt, hogy alkalmas vagyok egyszerre több dolgot csinálni, mégis egyre inkább azt éreztem, hogy az az élet felőröl, sekélyessé válnak a dolgok. Az ilyen stresszel teli életmódnak könnyen jellemzőjévé válik, hogy gyorsan akarsz mindent elintézni – gyorsan, esetleg csak online köszönsz a családtagoknak, gyorsan találkozol a barátokkal - mindent az idő és nem a kapcsolatok mélysége határoz meg. A földdel való munka egészen más. Itt minden annyira egyértelmű, annyira természetes, le kell lassulni hozzá. Ha jól csinálod, akkor termést hoz, amit elvetettél, elültettél, itt nincs mellébeszélés, ami mondjuk az emberi kapcsolatban igenis jelenlévő jelenség. Itt erre nincs mód, itt az impulzusoknak egyértelmű következménye van. Ha elég vizet, napsugarat kap a növény, akkor az időben kikel, gyümölcsöt hoz.

BDG 4407

Sajnos sokszor előfordul, hogy a nehézségekről, válsághelyzetről nem szívesen beszélünk, mert azt gondoljuk, ha gyengeségünket eláruljuk, azzal az értékünket is csökkentjük mások szemében. Pedig talán sokkal nagyobb erőt, és értéket jelent, ha merjük bevállalni a rossz dolgokat is, és nyíltan beszélünk róla. Miért döntöttél úgy, hogy csatlakozol a Richter Főnix Közösséghez?

Úgy gondolom nagyon nehéz beszélni a nehézségről, még a legjobb baráti közösségben is nehéz megnyílni. Ugyanakkor úgy vélem merni kell gyengének lenni. Őszinteséggel akár többet is elérhetünk, mintha állandóan tökéletesnek próbáljuk mutatni magunkat. Ha nem beszélünk a problémáról, ha elzárkózunk, bezárkózunk félelmeinkbe, akkor nem tudunk kimozdulni ebből a helyzetből és mások se tudnak segíteni nekünk, se szakember, se egy támogató közösség nem tud eljutni hozzánk.

BDG 4469

A te történeted nagyon motiváló. Mit gondolsz mások is erőt meríthetnek példádból?

Ha akár egy embernek is, vagy keveseknek az én történetemből egy mondat is segíteni tud abban, hogy túllendüljenek valamin, vagy bátorságot kapjanak, akkor már megérte. Nem vagyunk egyformák. Jómagam mindig is szerettem az inspiráló történeteket, és úgy gondoltam, gondolom, ha olyat látok, amiből meríteni tudok, akkor az jó, abból igen is tanulhatok.
Azt hiszem, legtöbbünkben benne van az az elfogadható emberi gyarlóság, hogy nehezen hagyjuk el a komfortzónánkat. Ráadásul kívülről is olyan visszajelzést kapunk, hogy ez a viselkedés az ideális, a megfelelő, holott a valóság pont nem ez. Néha igen is ki kell lépni ebből a burokból és másként nézni az életünkre. Sokszor hajlamosak vagyunk tiltakozásra, letagadni a problémákat, elodázni a váltást, és csak halogatni az újrakezdést. De ha van előttünk egy olyan példa, ami inspirálhat mást is a váltásra, akkor az már megérte.

A női szerepnek számtalan megnyilvánulása van, anya, barátnő, feleség, kolléga, stb. A nő érzelmei kihatnak a környezetére is. Mit gondolsz a női lélek szempontjából milyen jelentősége lehet a Richter Főnix Közösség programnak?

Mi nők hajlamosak vagyunk a tyúkanyóskodásra, még a mai karrierista világban is. Úgy gondolom a női szerep, a nők szerepe nagyon fontos a mindennapokban. Valamiféle összekötő szerepünk van. Éppen ezért fontos, hogy milyen a nők élete, testi-lelki egészsége. Mert ha egy nő rosszul van - akár testileg, akár lelkileg – az kihat a környezetére is, ha azonban meggyógyul és jól lesz, akkor a családja, gyereke, párja is boldogabbá válik. A női jó érzés kihat a tágabb környezetre is. És az még egy különleges helyzet, ha a nő a saját problémájából kiindulva megtalálja a helyét egy olyan közösségben, aminek a célja a mások segítése, akkor már egy olyan hatás érhető el, ami egy igazán nagyszerű dolog.